anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

아름다운 친구

Tuesday, March 10, 2015

Resepi mug chocolate

Assalamualaikum..

Hari ni kemaruk lagi nak membaking, tapi tak mau guna oven sebab semalam da guna untuk buat pretzel (Insha Allah akan berkongsi resepi nanti)

Jadi hari ni tetiba pula teringin nak makan choco cake, tapi yang very da fast furious pumpang la...
hah? apakah? maksudnya kerja tak mau la banyak, bahan yang nak diguna pun sikit, jimat masa, dan maksudnya sangat la sekejap.

Siap dalam masa lima 5 minit aje! WHAT? Biar betul.
Betul laaaa


Hah...ni la ni yang nak kongsi resepi mug choccolate yang tak payah bakar kat oven, atau kukus atas api.. hanya guna microwave untuk masaknye.

Okay resepi ni sumber dari Hanim Harudin
Tapi ada yang diolah sikit la oleh saya.

Dah ready nak baca resepi? jom laju-laju terjah dapur cari bahan yang ada
 kalau semua complete dah boleh buat.
Yehooo


Bahan-bahan: 


  • 3 sudu besar tepung
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 3 sudu besar gula
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 3 sudu besar susu cair @ fresh milk
  • 1 biji telur


Cara-cara:


  • Masukkan tepung,serbuk koko & gula ke dalam mug,kacau.
  • Masukkan telur,kacau lagi.
  • Masukkan susu dan minyak,kacau lagi sampai sebati..
  • Masukkan dalam microwave @ oven selama 5-10 minit..
  • Siap! 

Macam mana?? Senang sangat kaaan?
sekarang pun boleh buat ye dak? hehe

Ni la hasil yang dah dicampur bahan semua


Yang ni dalam mug tinggi sikit


Lepas tu tukar kat mug yang rendah dan besar sikit, bahagi dua

Masuk la dalam microwave, masak untuk 5 minit


Kenapa bahagi dua?
Mana la tau kan anak buah balik dari sekolah nanti teringin nak makan bila nampak
(memang betul pun, sampai je rumah letak beg terus gi dapur sebab nampak makciknye ni sibuk di dapur then secawan untuk dia secawan untuk saya makan la)

Ini pula rupa bila dah masak


Tabur la choco rice bagi meriah 


Kita close up sikit naaa

Auummm... 5 minit je da dapat ngap masuk mulut
sedikit olahan, kalau korang tak nak rasa pahit tu lebih, boleh kurangkan serbuk koko tu, 
dan lebihkan susu, kalau nak macam soft gebu gitu atau tambah ovallete sikit.
Tak pun nak manis pula, tambah la susu pekat ikut citarasa anda



Selamat mencuba :)

I like you the best