anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

아름다운 친구

Saturday, February 16, 2013

KLIA (Assignment) + Meet new friend (KLCC HANG OUT)

Hello..Assalamualaikum..I'm here again..
Kali ni sgt2 dlm mood yg happy..sebab kan memang tak jangka apa akan jadi..
Nak tau tak apa cer sebenarnya??OK..moh kita soksek..soksek ya...


Macam ni..or ini macam..hari sabtu (16.2.2013) Mai dgn group members utk subjek Intercultural dtg airport utk buat assignment group kami..tugasan? Kami kena interview (temu bual) few foreigner utk tau budaya, culture diorang especially org2 kat overseas ni...dah nama pun foreigner kan..nda kan la mau inteview org Malaysia jg? (baik interview diri sendiri) lalalala..


Dah..stop..sambung lagi..

Mai sampai kat airport dlm tgh hari mcm tu..dtg dgn dorang liza, syerra, dgn eyfa..Kak eka masa ni belum smpi sbb dia ckp dtg lambat sikit..so kiteorang mula la cari mangsa kiteorang yg sudi utk ditemu bual..
hehe..korang rasa mcm mana??senang ka??

Adeeeiihh!! Payahnya bila assignment ni kena buat dlm English..maksudnya dah sah2 madam nak kiteorang speaking sbb pegi ambush foreigner yg bukan org sini..payah sebabnya bila nak cari tourist ni mmg ramai..banyak..tapi segelintir je yg sudi nak di interview dan kami boleh bercakap, faham bahasa diorang and vice versa.

Ada yg tgh rushing nak cari teksi la utk ke destinasi dorang (ni utk foreigner yg baru sampai..just arrived and safely landed on airport) hah..scene ni hurmm mmg serba salah la nak tegur..dorang dah la baru sampai, nak kena spend few minutes nak bercakap..penat..tu la condition sbnr foreigner ni..

Tapi nak cari yg tgh santai2 tggu flight dorang ni pun susah juga..macam dah bagitau tadi..ada yg sporting mmg lancar je nak interview..tapi bila jumpa yg muka serius, berkerut, slang / ascent lain..bahasa ta paham, CAN'T SPEAK ENGLISH! here's the trouble comes!! :(

However, Alhamdulliah thank you Allah bless me and my friend..Interview berjalan lancar juga akhirnya..
Mai dapat interview foreigner asal dari Hawaii, dari England yg lain dorang liza, eyfa semua ada yg dapat Denmark, French, New Zealand..Yeeahh! Shy at first but then haa..airport dah macam tempat sendiri nak bergila..hahaha happy sebab utk 1st assignment subjek Intercultural ni dah selesai.....horryeehh!


Dah puas berjalan2 cuci mata, buat lawatan kat airport, IT'S TIME TO GO HOME!!
Haha tapi ta sebenarnya..plan asal  nak pergi Sunway Pyramid nak sambung jalan2 lagi..turun la kami ke arah bus station nak naik bas balik lagi ke KL Sentral..ye..kami mampu naik bas ja ta guna KLIA Express sbb tambang mahal sgt..kalau naik bas dlm RM20 pergi-balik.. (RM10) sekali jalan..hahh!!


Masa ni sgt klimaks..I think the started of me to smile SO WIDELY!

Ada sorang mamat Korea ni tgh dok bingung nak cari tempat yg dia nak pergi..masa ni dia dah beli tiket bas airport couch tu..Mai baru nak pegi bayar..tapi Mai ushaar ja mamat ni..Lepas beli tiket utk 4 org, kitorang duduk kejap sblm naik bas sbb lg 15minit bas nak gerak..perasan mamat Korea tu gi tanya orang yg handle bas (what i heard la) is he want to go to KLCC, so he ask the Indian man how to go there..so maybe org India tu dah bagi direction macam mana nak pegi sana..kitorang tgk sekali imbas..dia dah mula sibuk ambik gmbr dah guna kamera dia..sblm 5.30 pm jadi kitorang pun naik la bas..lucky, ta ramai yg naik bas masa ni..sebab selalu penuh..


Bila dalam bas, rasanya kitorang paling riuh, kecoh, bising nda pandai stop bercakap..mamat Korea tu pula duduk selang 1 line belakang kami..maybe sbb kami kecoh, dia dtg tanya, dia tanya mai ni boleh ka dia minta tolong?

DANG!! Masa ni Mai dah buang rasa malu, yala suda interview orang mmg dah terbiasa nak bercakap ja..jadi mai tanya la balik oh sure can.. (for your info at that time he speak English) dgn automatik mai tanya, 'are you Korean?' , then he replied, yes. Terus automatiknya lagi mai terjerit 'OH HAN-GUK SARAM' (oh, Korean people), at this moment, he was so SUPRISED and SHOCK sbb mai cakap korea dgn dia..
Hahaha..he ask me, you can speak korean? no, jogeum (just a little bit) mai balas...dan bermulalah perkenalan kami...byk juga la kitorang borak dlm bas tu..sbb estimate time KLIA -- KL SENTRAL dlm 1 jam...mmg banyak cakap dan paling bising kami la..dia tanya macam2 apa local food Malaysia yg best? famous? Masa ni dia tanya lagi, how to go to KLCC, bagi direction tp dia mcm blur..tp dah stgh perjalanan kitorang diam sbb mai rasa pening mual sbb bas goyang2 kan.. dlm ati ckp eh dia ni tau jln ka?tanya org kang bagi direction nnt lost pula..then mai decide dgn dorg liza ta jadi pegi Sunway kensel, kitorang plan nak tolong dia sampai ke KLCC..

You know what, his face when i told him we want to help him so shining..i mean he was really happy that we want to give him a right direction...yela pegi sama2 lagi terjamin dia selamat sampai sana..sebab misi dia nak ambil gambar KLCC tower tu..yg kesiannya masa jumpa dia kat bus station kat KLIA tu dia mmg baru sampai dari Incheon Korea..just transit ja di Malaysia sblm pegi Australia (continue his studies)..so that's why maybe when he know he will transit to Malaysia he google first about this country and knowing about KLCC..

Actually, too many moment that can make me smile non stop..yes, because he is the first my new friend and the real one from Korea..Met him for real..haha kena bahan (uluk) dgn kwn2 sbb tau kan yg anak ahmad ni gila betul dgn Korea..lalala bertahan ja dorang tgk mai yg suda bergila2 ni..oh ya his is Park SangHun..from countryside, i'm not sure because i forgot he was from Gyeong-gi or Yeocheon (if i'm not mistaken)..

Dah sampai KLCC masa tu hujan, dia kan nak pegi ambik gambar kat park luar tu, jadi kami suggest yg kalau2 dia nak beli payung sbb hujan kan...he just nod oh yes, i want to buy...pegi kedai yg ada jual payung sekali tgk hah harga 1 payung kecik ja RM15.90..Kesian pula sbb mahal sgt tapi dia beli juga..padahal bila dah samapi kat luar kat park tu hujan dah berhenti..lagi la serba salah..tapi dia mcm nda kisah..dah excited jumpa, nampak menara twintowers tu..kerja kitorang..pa lagi gambar2 la..kat dlm pun sempat juga bergambar sbb ada kena buat hiasan utk chinese new year kat ruang legar di bawah tu..lepas dah pusing2 ambik gambar, kitorang bergambar dgn dia...mmg dh mcm geng dah masa ni...heaven..happy sgt..then kami masuk balik pegi foodcourt sbb masa dm bas dah deal dgn dia mai nak interview dia kejap pasal korea..boleh back up utk assignment individu..padahal masa ni dah malam..haha bengong kan kami..

Masa ni lagi banyak kitorang borak, sembang2 (in English)..tanya dia dtg utk apa, study kat mana, yes he still studies..major in administration tapi dia bagitau dia ta minat course tu, plan to quit sbab tu dia ke Australia nak belajar kat universiti hospitaliti sbb senang dpt kerja nnt..di Korea, klu dpt certificate dr universiti tu mmg cepat aj dpt kerja yg gaji lumayan...dok usha kad student masing2, dia bagi tgk kad dia, mai puola bg tgk student card mai..byk juga la yg dia explain yg lgi details psl culture dorang..yg mai ta tau..yg mai ta paham confused..dia pun ada juga berminat mau tau psl mesia ni...sempat juga kami ajar dia few Malay words yg senang, basic yg dia boleh sebut mcm apa khabar, terima kasih, sama2, saya, awak, mereka..smpi kan masa duduk kat meja foodcourt tu, meja sebelah kitorang dua orang budak lelaki tgh makan mee..bila dgr dia sebut perkataan malay yg kami ajar, boleh pula dorang stop makan, pandang kami..hahahaha..lantak..peduli pula kan dorang tgk..

Dia ada 2 orang ja adik beradik, lelaki..his elder brother is in army now for military service..
orang Korea lelaki mmg wajib masuk military 2 tahun..WAJIB OK! sebab memang nama dorang dah masuk dalam list..ta terkecuali kpop idol, retis2, pelakon penyanyi semua..bila dah sampai umur masuk around 26 years old tu mmg wajib masuk army..banyak la info yg kami dpt dgn sharing one another..he with his culture..we with our culture here in malaysia..he feel happy too because got to know us, who are kind to him to show the place, bring him for his mission (hidung kembang kempis masa ni, muka merah blushing bagai) and lagi buat muka mai merah macam tomato bila dia cakap you are not my friend but you are my siblings..because he does not have sisters (dongsaeng)..malu..malu....sbb mai yg ckp dgn dia bila dia bgtau dia ada 2 org ja siblings, umur nda jarak sgt dia 24, mai 23, (ikut umur korea la) yg lagi best birthday kami pun nda jarak sgt...mai 19/12/1991, dia 24/12/1990....rasa2 ada jodoh kah??? TEETT!! sila abaikan ayat tu...

nak masukkkan gambar..tp quote berukben ni nda mengizinkan pula..dah limit...size pic pula 1 gmbr ja dah 2mb lbh..nnt mai updet gmbr2 yaaa...

sampai kami nk pi destinasi masing2, dia masih na jln2 kat klcc, sblm tu plan nak cari guesthouse utk dia stay, tapi area KL susah cari..hotel banyak la...then kami suggest yg dia boleh tidur kat airport...which is the best solution..sbb flight dia ke Austarlia next day tu dlm 9 am...drpd kang termissed flight (dah ada pengalaman sendiri) trauma, mai cadangkan mcm tu..bgtau jam berapa boleh dia naik bas balik ke KLIA..
masa buat interview, ada la beli some gift utk foreigner tu..ada lebih poskad dgn bendera malaysia..dgn muka tembok tp blushing mai bg poskad bendera tu kat dia..dia pa lagi..makin la excited dpt benda tu..yela dia dtg malaysia just transit, dpt gift dr kami..mmg la klu jadi dia pun happy gila2..ngeee~~~ sweet kan~


rasanya dah panjang dah membebel kali ni..sila bersabar membaca post ni ok...terima kasih sebab sudi singgah....gambar...coming soon ^^


p/s: Sanghun oppa..thank you so much for today..
I had so much fun to chat with you
It's pleasure to meet you and hope we will keep connect to each other..
^___________^




___________________________________________________________


Continuation..

ada sedikit penambahan..
hehehe


Ok..after safely arrived at home i still can't control my excitement
because of my new friend
how can i say..
he is a calm person, kind, sweet and gentleman

why i said like that??

1. when we walk together, he always trying to spoke with us and create the mood..it's fun because we are not awkward to give him a guideline for his journey..he's funny too

2. at one moment, masa nak on the way gi park kat luar klcc tu, org ramai..yes a lot of people there..so a bit crowded and it's hard to walk without bump into other people..so samewith me
sibuk soksek2 dgn kwn, dgn dia, tiba2 terlanggar sorg lelaki ni kat bahu, yela mai ni kan orgnye rendah, kurang tinggi, jd kiranya bahu ni sakit la juga bila berlanggar dgn mamat tu, mai bukan sengaja langgar, lelaki tu buat muka mcm nak minta penampar, konon nak marah sbb mai terlanggar..once again, i'm not do it on purpose..minta maaf, tp masih buat muka taik lagi mamat tu..ahh! lantak la...mai sambung ja jln...
yg sweetnya, dia (Sanghun oppa) dgn caringnya tanya are you ok? tunjuk muka innocent  mcm tu, mai yg rasa sakit kat bahu terus ckp ok je..hehe

3. masa nak interview dia kat foodcourt, hah at this time a bit tough..sebabkan ramai orang, meja banyak dah full..kitorang teruskan la pencarian meja yg besar cikit sbb kami ramai 5 orang..then, bila dah jumpa meja, homaaaii..sapa makan takda sivik tu..meja bersepah habis...akak yg kerja ambik2 pinggan tu ta perasan kitorang panggil suh kemaskan meja..dia pula dgn baik hati tlg susun pinggan2 mangkuk dlm talam..mai pun tolong sekali..yg suprisednya, dia pula jln pegi tmpat akak yg kerja kat sana tu, bgtau suh dtg meja kitorang bersihkan pinggan2 semua...sweet kan??hehe (blushing)

4. ok masa ni, kitorang kuar balik gi taman kat luar lepas sembang2 sbb dia nak ambik gmbr klcc tower masa malam..sbb night view mmg cantik, dgn lampu tower terpasang..jd dia sgt jakun masa ni..hehe..then, dia ckp nak pegi lg kat belakang yg tempat kami ambik gmbr the whole tower..dgn buat muka comel, buat muka simpati dia tanya mai, can we go there again..please?? aduuh....cair...then ikut jela..dia happy gila la bila dpt ambik gmbr kat sana balik...hihihi


banyak lagi kot sweet moment yg kitorang share..tp dah banyak sgt membebel nnt korang bosan pula baca kan..so nah it's time to show off the picture :)

ENJOY!

my 1st foreigner yg mai temu bual..nmpk ta 2 bakul gift?utk dorg la yg mai interview
this is prof  (lupa nama) of intercultural subject..deng! subjek yg mai ambik..mmg ngam la..
beliau dari Hawaii dtg sini jumpa kwn lama..

2nd foreinger..her name is Kelly from England..she just transit here to England
nice and sweet person.









sempat jumpa dgn ustazah Bahiyah..beliau dlm perjalanan nak ke Alor Setar kenduri kawen katanya 


saya tau saya comel (pendek) wawawawaaaa


agak gila ya di situ...





OK..Want to know who is my new friend??
Jajang!!


there he is..
Park Sanghun from Korea.. 
^_^
teruja di situ..hehehe

dok gambar2 dgn dia, dia pula ambik gambar kami, kami bergambar dgn dia..

he's cool!
nampak ta beza ketinggian di situ? hahaha
buat mimik muka pula.. XD







KLCC Tower yg membuatkan beliau jakun..lalalalala 

X__X 


sesi temu ramah 





candid! ^_^

kad student beliau..ni bukan mai yg snap tapi liza







haha he's enjoying his time here 
lalalalala

It's time to say goodbye to him because it is getting late now..
around 9pm we should go back home at that time

and after went home, immediately i sent my email to him
i guess he will not replied because he must be tired and sleep at the airport

but no! i checked he respond to my email..waaa another happiness!

printscreen

he will contact me once he reach Australia.. (touching)
hehehehe

banyak sgt kan bebelan kali ni...
i think i need to stop now..

Thanks again for reading this..


p/s: i'm gonna reply back his email..
what is this feeling..weird..
miss to talk and hang out with him??...maybe..just maybe..
OK...BYE

^^

I like you the best