Pelik tak baca tajuk tu? hahaa
Aku je kot yang rasa pelik. Sebab pestime nak buat pasta langgar peraturan. hehe selalu yang buat pasta spesifik yang bolognese selain adanya pes tomato dan mee spageti tu, inti kuah mesti nak guna daging cincang (minced beef) atau pun bebola daging (meatball).
Terhasil menu pasta break the rules ni sebab aku tak cukup bahan nak masak sebenarnya. mihmihmih
Tapi minggu lepas, sebab tekak teringin nak makan pasta, kita adjust la kan lain daripada yang lain..pastu aku based on inti berkuah pes tomato + sardin + ubi kentang + cheese dan telur...ikut bahan yang ada dan available di dapur.
nyaaamm terliur tak? okay jom tengok bahan-bahan dan cara buat. paling simple lah!
petik jari pun boleh..
Bahan-bahan:
Pes tomato
Mee pasta (nak guna pasta lain pun boleh)
Bawang besar (hiris halus)
Ubi kentang 2 biji (potong dadu/kecil)
Sardin (1 tin)
Telur dadar (3 biji)
Cheese (2 slice)
Cara-cara buat:
1. Rebus mee pasta sampai masak (mesti korang tau kan)
2. Tumis bawang besar bersama kentang
3. Masukkan sardin..terpulang korang nak hancurkan dulu atau pun masuk kat kuali baru hancurkan
4. Tumis sampai naik bau
5. Masukkan pes tomato (terskip tak sempat snap) lepas tu masukkan chesse
6. Tambah perasa yang sesuai..season to taste ikut tekak korang..tak nak masin boleh kurangkan garam
7. Last sekali, masukkan telur dadar yang dah dimasak sebelum tu..telur dadar tu terpulang korang nak masak berapa banyak sebenarnya. nak campukan dgn cili atau bawang dalam telur tu pun boleh..
The result of my pasta break the rules..hehe langsung tak ada sebarang daging..memang langgar habis ni..tapi yang penting tekak hakak boleh terima dan nyummnyummm dah selamat masuk dalam perut.
Is that reach the limit to making you drooling over this picture? :p
Kalau makan sorang pun aku boleh habis semangkuk besar pasta tu >_<
alamakk..bocor rahsia pula! :p
P/s: jangan pula hairan kenapa tak guna bawang putih...sebab aku bukan penggemar garlic and i hate it. hahaaa
Selamat mencuba! and thanks for reading =)