Assalamualaikum.
Ok kali ni nak kongsi resepi brownies yang dah lama teringin nak buat cuma tak sempat dan kekangan masa + bahan-bahan belum lengkap.
Ni pun kejap lagi nak berangkat stay kat rumah satu lagi (amboiii ayat bikin panas)
Rumah kedua la kiranya. Kejap sana, kejap rumah kat sini.
Sebenarnya dalam keadaan yang kurang sihat sekarang ni yelaa semua maklum Mesia ni musim panas macam dah tahap kritikal sampaikan sana sini kes hutan terbakar sebab kering sangat, panas yang buat nak berendam dalam kolam. Tekak ni rasa gatal yang macam setiap masa nak digaru..eih
Teringat iklan kat tv yang ada garu tekak guna tangan masuk kat dalam mulut..haha
Baiklah kembali pasal brownies..godek-godek blog sebab tekak orang sakit mengidam punya pasal, sekali terjumpa blog Yana Shaiful ada kongsi resepi brownies yang mudah sangat. Bahan pun simple, mana yang takda di dapur zzzaap terus keluar pi kedai beli apa yang patut.
Resepi brownies dari akak Yana ni sangat sangat senang dan cepat nak disiapkan. Yang bestnyee eggless atau pun tanpa telur. Konon nak gaya sihat sikit laaa...hehee dah ready nak buat? meh kita scan bahan-bahan apa yang nak diguna dan cara buat.. Minta halal resepi ye kak..
CHOCOLATE BROWNIES ( TANPA TELUR )
Resepi : Kak Fida @ MyR
Sumber cuci mata :yanashaiful
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum
1 sk tepung jagung
1/2 sk bicarbonate of soda
1/8 sk garam halus
3/4 cawan gula (saya kurangkan 1/2 cawan dan ganti dengan gula pasir blend halus macam gula icing)
1/2 cawan serbuk koko
BAHAN B:
1 cawan susu cair
2 sb susu manis
1/4 cawan mentega cair/minyak sayur
1 sk esen vanilla
BAHAN C:
Kekacang atau choc chip utk tabur
(saya ubah kepada oreo yang saya tumbuk halus tabur atas adunan)
CARA NAK BUAT:
CARA NAK BUAT:
- Ayak bahan A dalam sebuah mangkuk.
- Satukan bahan B dalam mangkuk berasingan.
- Masukkan A ke dalam B dan kacau perlahan lahan hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam loyang yang disapu mentega dan dialas dengan kertas.
- Tabur kekacang atau choc chip rata2.
- Bakar pada suhu 160c selama 25 - 30 minit.
- Adunan brownies ni jugak sesuai dibakar didalam cawan kertas.
- Isikan adunan sehingga 3/4 cawan kertas. bakar selama 20 minit.
Ni kejadian bila dah petang baru semangat nak buat...sudahnya lepas Maghrib baru siap dibakar dan siap dengan topping sekali iaitu sos karamel..Senang sangat nak dibuat..
Resepi asal dari Delima Zamrud
Bahan2:
1 cawan gula
1 cawan air
2 sudu besar butter
1/2 cawan susu segar
2 sudu besar susu pekat manis
secubit garam.
Masukkan air dan juga gula masak sampai gula jd caramel seperti dalam gambar ( xperlu kacau just biarkan dia masak sendiri je, tp perlu tgk supaya xhangit sgt ). Jgn terlampau gelap nnt dia pahit. ( kena tunggu ngan sabar ek, lg satu jgn sesekali terkena tangan tau benda nie terlampau panas)
Bila gula dah jd caramel, tutup api dan masukkan butter kacau ngan whisk tanpa henti sampai butter cair.
( Jgn risau kalau benda nie meruap kacau je pelan2 ).
Biler butter dah cair tuang susu segar dan susu pekat perlahan2 sambil kacau. Buka api yg perlahan semula dan kacau sampai kepekatan yg korang nk (xyah pekat sgt sbb nnt sejuk dia likat sendiri ). Tunggu biler dia dah agak suam2 tuang dalam bekas yg korang suker dan simpan dalam peti ais. Jgn risau kalau masuk peti ais dia keras, cuma kluarkan dan biar seketika nnt dia lembut balik. Siap tuk dihidangkan..
Hasil sos karamel saya pula dah selamat di atas brownies..santai malam minum bersama kopi..
Terbabas juga la niat nak diet. Kemanisan brownies yang empuk ni tahap potong kaki dah..
*nangis sambil sumbat masuk sepotong brownies dalam mulut*
Selamat mencuba warga bloggers dan readers.
Terima kasih kerana membaca entri ini. =)