anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

아름다운 친구

Tuesday, June 28, 2016

BEAST is no more OT6 :'(

Assalamualaikum. 
Omegeee!
 it's been awhile aku tak update blog pasal kpop lagi-lagi pasal grup kesayangan aku, BEAST.




Bukan apa, tapi sejak setahun yang lepas kot da mula kurang meroyan kpop tapi runningman masih jalan lagi, k-drama ada juga la yg follow same goes to Kpop groups. Tapi lately da xgian and gila macam dulu masa zaman belajar.

Sejak da mula berani mulakan komitmen dgn masuk short course 6 bulan ++ tambah pula bila da habis terlibat untuk Skim Latihan 1 Malaysia juga, banyak masa and benda kena dikorbankan. Antaranya kpop or yg relate dgn Korean things. Seingat aku juga, first time after few years since 2011 kot tetiba stop beli album BEAST, padahal tahun lepas comeback juga dorang dengan album YeY.

TAPI~~!!

Yang sedihnyaa~~ aku tak tau pula album tu yang last Hyunseung join sebab sekarang BEAST da tak sama macam dulu. Sekarang hanya tinggal berlima. 


Bukan berenam. Bukan lagi. 
NO MORE OT6! 

:'(

but still forever they are OT6 in my heart.




T_T



Akhirnya, group yg aku stan gila-gila kecundang juga dengan jinx 7 years. Jang Hyunseung left group exactly on their seventh year as BEAST. Mauu tak sedih! Da takda 4D prince dalam group, da takda member yg selalu nampak blur (sampai sekarang masih cuba terima hakikat).

Btw, I wish him a very good luck as solo artist. Hope dia akan berjaya achieve his dream, his goal in career walaupun bukan lagi sebagai ahli kumpulan BEAST yg aku sayang.







I still root, and cheering for you Jang Ten, no matter what.
Once B2UTY, always a B2UTY.

❤️



After almost two months, i am ready to wrote this. I'm sorry. It still hard for me to move on, to cut everything that related to him. He was a part of BEAST before. I'm watching them back then when they hardly to achieve on what they have today. The tears, the sweat that they shared together, the bond they create since trainee days. Everything. It is painful to imagine.

Yes, we might see the rest of members are doing fine, but no one knows what their heart say, feels and what we B2UTY can do is continue to support them. 
No matter either five or six. They are in our heart

Good luck Jang Hyunseung.









Thursday, June 2, 2016

Kerjaya sebagai seorang jurugambar/photographer

Assalamualaikum.

 Alamaakk!! 
Lama sangat tak berupdate blog ni. Kesiaan macam wujud tak wujud ja kan. Eheeee jangan risau la tuan rumah kedaung (owner blog) masih ada lagi cumanya da jarang nak menulis sebab paling laju update life/career hanya di Instagram atau Facebook ja. Haaaa gittuuuuu~~

Well lemme refresh. Last entry yg aku update pasal life adalah journey di UCSF sebagai photographer. Sebelum ni bergelar student untuk kursus jangka pendek aje 6 bulan. Da habis buat apee??? Tanam padi la wooiii nak hidup untuk makan. hahaha statement gila jangan diikut okay.

Alkisahnya, lepas habis ja buat official exhibition kat Imago Mall bulan Mac yang lepas, dapat la rehat kejap untuk few weeks. Sebabnya sebelum pameran da kena call terpilih untuk join Skim Latihan 1 Malaysia (SL1M) under UCSF juga. Hurrrmm berjodoh bonaa den ni haa dengan kolej tu. 

* Kalau berjodoh dengan staff yg aku crush tu pun lagi baik (aamiinn) 
makbulkan doa aku please, dear readers! hahahahakk

Ok2 back to story, kalau korang curious pasal SL1M pe benda tu slim utk badan ke nak kurus bagai...haaipppp pi rajinkan jari tanya incik gugel boommm berlambak info korang nak cari keluar.

SL1M yg aku join ni host company nyeerr adalah kolej tempat aku belajar fotografi dulu kat University Collage Sabah Foundation (UCSF) or pendek kata universiti yayasan sabah. Sebulan sebelum masuk kat host company kitorang attend sebulan soft skills training dengan master a.k.a fasilitator yg hebat2 belaka, Thanks to Mr. Fauzi, Mr. Ruday, Madam Ruzi and Madam sorang lagi Chinese da tak ingat nama (sorry sangat). We had a blissful month with them. Belajar banyak benda yg sebelum ni endah tak endah ja, Ended up menyesal (sikit la) sebab tak guna betul2 info yg dah pun dibagi masa zaman sekolah, 


With new friends and Mr Fauzi

Yang lain da tak ingat letak kat mana folder gambar banyak sangat haha


Hujung bulan April 26.04.2016 dah official join host company untuk SL1M. Well orang expect kerja dengan company kat office yg kena buat filing, buat marketing bagai. Tapi lain pula dengan kami yang belajar photography sebelum ni. Kami diserap untuk join Incubator programme bersama dengan tenanga pengajar kami Mr. Amri Ginang. 

Hi, sir! Nice to meet you again. :)


Well lagi sekali, memang structure photography dari masa jadi student short course dengan join Incubator program totally different. Kami bekerja di studio called Creativa, progression work is based on photography 100%. Macam susah, iya ka? 

Hahaha boleh tahan laaa..Kami yg join dalam 13-14 orang jadi bila dapat job utk shoot something tak kisah la event ka, corporate, wedding or anything relate to photo urrmmm memang berkakai juga laaa...Lagi pula aku dilantik dengan tak rasminya (ikut majoriti) untuk jadi admin di front office. Memang kadang serabai juga otak semua nak buat filing, official letter untuk mana2 company untuk shoot, buat email, hantar email, check email dan segala-gala yg kerja admin buat. 


Kadang bila jadi producer untuk event nak tak nak, terpaksa juga turun padang dan ko pun automatik jadi photographer juga. meeeehhh penat jangan cakapla dengan nak kena review gambar lepas dari co-photographer yang lain.

Tapi penat tu aku rasa macam ada masa ko seronok, ada masa ko macam mau memberontak pun ada. tah kenapa. mungkin sebab nak kena menghadap kamera, laptop semua kan.

sis cuba bertabah. walaupun admin, ko tetap ambik gambar juga ye Maiiii...hahahahahaha

Yang seronok terasa macam buat kerja masa study/masa intern dulu. Buat news tangkap gambar untuk buat story. Bezanya kali ni just ambil gambar, edit sikit then bagi kat client.

Acah juga la macam media sebab kadang tag nama untuk access venue sebagai media. haha
Omegee rindu zaman study, rindu zaman dipanggil budak journalism. huhu

*dan angin pun berlalu sambil shawl melibas-libas muka*

Macam panjang pula membebel kali ni. Haaa ambik sedas aku bagi sebab da lama tak menaip, dah lama otak tak dikerah function untuk mengarang ayat,

Sis belanja gambar atau sneak peak la event yang team Creativa dah pernah cover. 

Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2016



Pesta Kaamatan (Unduk Ngadau) 2016

Sunset Music Fest 2016

Food shot - Mamaritos Fud Trak

Borneo International Marathon 2016



As a media for Sabah Fest (Gulu-Gulu Fest 2016)



Nak guna khidmat foto dari kami? 

Nahh sis payung harga pakej studio kami.
Just call us, okay?


Thanks for reading!
Lots of love,
Cik Kupi a.k.a Mayra



I like you the best